Exotische paddenstoelen, de nieuwe zomerhit.

Stramproy, april 2022. Sinds exotische paddenstoelen uit Nederland op grote schaal verkrijgbaar zijn, kunnen we er het hele jaar van genieten! Paddenstoelen zijn gezond, caloriearm, vegan, smaakvol en de teelt is duurzaam en circulair. Dankzij de structuur en een rijkdom aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen worden ze ingezet als alternatief voor vlees of vis, als groente of ingrediënt in diverse gerechten. Veelzijdiger kan bijna niet. Geen wonder dat oesterwammen, shiitakes en koningsoesterzwammen deze zomer veelvuldig in de schappen van de supermarkt te vinden zijn. Er is zelfs een prominente rol weggelegd voor de paddenstoel op het Beter Eten Festival eind april.

Zomergerechten

De belangstelling voor uitheemse paddenstoelen neemt in heel Europa toe vanwege de actuele voedingstrends van minder suiker, zout en vlees en meer plantaardige eiwitten en vezels. Exotische paddenstoelen hebben een stevige bite en bevatten ‘umami’, waardoor ze hartig van smaak zijn. Dankzij de unieke structuur en voedingswaarde worden de exoten steeds meer als hoofdingrediënt ingezet. Zo kan de koningsoesterzwam uitstekend op de barbecue, als carpaccio of in een wrap gegeten worden, de oesterzwam verwerkt in een broodje “pulled paddo”, paddenstoelenshoarma of krokant gebakken door de salade en past de shiitake perfect in diverse wokgerechten. De tijd dat paddenstoelen alleen in de herfst in een saus of soep verwerkt worden, is daarmee voorgoed voorbij.

Goed voor de wereld en de mens

Voor de Nederlandse teelt van exotische paddenstoelen worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het substraat waar de paddenstoeltjes op groeien, bestaat uit houtzaagsel of stro, waar water met mycelium (schimmelvezels) aan is toegevoegd. Deze voedingsbodems worden in afgesloten zakken als blokken in geklimatiseerde teeltruimtes geplaatst, waar ze weinig ruimte innemen. Het oogsten gebeurt geheel handmatig: de zwammen worden afgesneden en stuk voor stuk in kratten geplaatst. Het overgebleven substraat wordt hergebruikt als bodemverbeteraar voor nieuwe gewassen. Zo is het gehele proces duurzaam, lokaal en draagt het bij aan een circulaire economie. De teelt van Shiitake en Koningsoesterzwammen is overigens 100% biologisch. Bovendien zijn paddenstoelen goed voor ons lijf: ze bevatten van nature veel eiwitten, een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K plus nog een aanzienlijke hoeveelheid mineralen. Het is dus ook verstandig ze het hele jaar door op je menu te zetten!

Over Oakfield
Oakfield Champignons B.V. is specialist op het gebied van paddenstoelen. Vanuit één locatie  in Stramproy worden sinds 1955 paddenstoelen gekweekt, verpakt en vervoerd. De productie is transparant en duurzaam, het product wordt zo dicht mogelijk bij de consument afgezet. Naast een breed assortiment van gangbare en bio-paddenstoelen heeft Oakfield zich de laatste jaren ontwikkeld tot de grootste exoten kweker van Nederland.

Website: https://oakfield.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/oakfieldchampignons/
https://www.linkedin.com/company/oakfield-champignons-bv/

Attachments

  • jpg
    Bestandsgrootte: 620kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 721kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 672kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 3956kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 179kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 1275kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 2642kb
  • jpg
    Bestandsgrootte: 1604kb

Andere bezoekers keken ook naar: